Avsnitt 29

Effektiva team förtydligar sina mål tillsammans (Effektiva team, del 5)

Är du på väg mot samma mål som de andra i ditt team? Ja visst svarar du kanske, vi har ett mål. Men hur säker är du på att de andra i ditt team har uppfattat målet på samma sätt som du? I detta avsnittet fokuserar vi på hur du kan jobba med att skapa en gemensam bild av teamets mål.

I början av teamets utveckling är det ofta du som ledare som vet mest om teamets uppdrag. Säkert har du varit noga med att berätta om uppdraget redan när du samlade teamet. Men det är nu när teamet har kommit en bit i sin utveckling som du har möjlighet att noga undersöka hur varje teammedlem har uppfattat målen. Teamet har en större öppenhet nu och kanske blir samtalet om målen betydligt mer intensivt nu än tidigare. Se det i så fall som ett steg framåt och ett bra tillfälle för teamet att lära sig hantera en positiv konflikt.

I avsnittet får du flera verktyg att jobba med för att tillsammans förtydliga teamets mål, bla en enkel övning med bilder. I slutet tar vi upp vikten av att medvetet forma teamets kultur. Ofta kommer kulturen smygande genom outtalade vanor och omedvetna beteenden. Som ledare har du ansvar för att ta upp och belysa dessa vanor och beteenden. Varför ni gör det ni gör, och medverkar det till att forma en kultur som bäst främjar målen för er verksamt och ert samspel?

Prenumerera via RSS till ditt flöde eller podcaster och besök oss gärna på Facebook: MagnusochKim för att se material från avsnittet, dela det med dina vänner och bidra med kommentarer om ledarskap. Du kan maila oss på adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du vill komma i kontakt med oss. Berätta gärna om dina egna erfarenheter av ledarskap eller att boka en träff för att jobba med din utveckling. Du kan också boka en träff för en presentation av Ledarskapsarenan, ett personligt anpassat ledaskapsutvecklingsprogram som hjälper dig att träna på de färdigheter som vi samtalar om i podden.

Medverkande: Magnus Gnisterhed, Kim Karhu

Tekniker: Daniel Hultander