Avsnitt 27

Nyfikenhet och viljan att vinna

I ett samtal med Mikael Smedberg VD och flygplatschef för Örebro Airport fortsätter vi att lära oss av våra lyssnares egna erfarenheter av ledarskap. Mikael betonar vikten av att vara närvarande som ledare och att medvetet tänka träning i sitt ledarskap. Han tar också upp, som en av sina lärdomar, att känna sig själv så väl att man vet när man ska säga nej till lockande men för stora uppgifter. Annars konkurrerar andra saker lätt ut själva ledningsuppdraget och tillgängligheten som ledare.

De tre områden som vi fastnade för när vi lyssnade på Mikael var hans nyfikenhet, vilja att vinna och intresse för medarbetarnas utveckling.

Nyfikenheten driver dig att upptäcka nya saker även i det som du känner väl. Den hjälper dig att tänka nytt och göra nytt. Det finns många roliga sätta att utveckla sin nyfikenhet på ett positivt sätt. I detta avsnittet ger Magnus dig ett enkelt verktyg för att motionera din hjärna genom att leka med olika framtidsbilder av dig själv. Se dig själv som operasångare, tågkonduktör, elitgymnast eller vad som helst som ligger långt från det du gör idag och lev dig in i rollen några sekunder. Precis som en elitidrottare ansvarar för att hålla sin kondition i topp ansvarar du som ledare att hålla din kreativitet och nyfikenhet på topp!

I fråga om att utveckla effektiva team nämner Mikael om sin egen positiva erfarenhet av att team som nått långt i sin utveckling kräver mindre och mindre av dig som ledare. I nästa avsnitt jobbar vi vidare med att skapa effektiva team.

Prenumerera via RSS till ditt flöde eller podcaster och besök oss gärna på Facebook: MagnusochKim för att se material från avsnittet, dela det med dina vänner och bidra med kommentarer om ledarskap. Du kan också maila oss på adressen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. om du vill komma i kontakt med oss. Berätta gärna om dina egna erfarenheter av ledarskap eller att boka en träff för att jobba med din utveckling. Du kan också boka en träff för en presentation av Ledarskapsarenan, ett personligt anpassat ledaskapsutvecklingsprogram som hjälper dig att träna på de färdigheter som vi samtalar om i podden.

Medverkande: Magnus Gnisterhed, Kim Karhu

Gäst; Mikael Smedberg, VD/Flygplatschef Örebro Airport

Tekniker: Daniel Hultander